Produkcja wina to dosyć wymagające zadanie. Jednak możliwość smakowania domowego wina doskonałej jakości sprawia, że szybko zapominamy o wszelkich trudach. Wytwarzanie wina nie byłoby możliwe bez odpowiednich drożdży winiarskich. Podpowiadamy, jakie drożdże wybrać, aby proces produkcji przebiegał, jak należy i abyśmy po jakimś czasie mogli cieszyć się wyśmienitym winem.

Drożdże Lalvin 71B
To specjalnie dobrany szczep drożdży czystej kultury, który można z powodzeniem zastosować do fermentacji wina. Drożdże te charakteryzują się niskim zużyciem składników odżywczych. Są w stanie wyeliminować z moszczu do 40 % kwasu jabłkowego. Przy okazji tłumią dzikie drożdże i mogące się pojawić bakterie. Dzięki nim możliwy jest szybki start procesu fermentacji. Wino z dodatkiem drożdży Lalvin nie pieni się, zwiększa się za to ilość estrów, które są odpowiedzialne za świeży i owocowy smak wina. Są odpowiednie do win białych, różowych i nouveaus.

Drożdże winiarskie Coobra do restartu
Oto specjalne drożdże do zadań specjalnych. Zdarza się, że wino lub inne nastawy przestają pracować. Wówczas konieczny jest ich restart. W takiej sytuacji sprawdzą się drożdże winiarskie Coobra Restart, które charakteryzują się wyższą tolerancją na alkohol. Te jedna z najsilniejszych odmian drożdży dostępnych na rynku winiarskim. Należy pamiętać, ż do restartu powinno się dodawać pożywkę.

Aromatic wine complex
To cały pakiet zawierający wszystko, co potrzebne do zrobienia wina. Obejmuje drożdże winiarskie Saccharomyces ceresisiae, pożywkę oraz enzym pektolityczny, który ułatwia uzyskanie soku z owoców. Po wybraniu przepisu na wino, owoce umieszczamy w fermentatorze i zalewamy gorącym syropem cukrowym. Po opadnięciu temperatury dodajemy zawartość saszetki. Po około 24 godzinach możemy spodziewać się rozpoczęcia procesu fermentacji. Nie jest konieczne dodawanie matki drożdżowej.

Drożdże aktywne Coobra Brendox
To drożdże Saccharomyces cerevisiae przeznaczone do fermentacji świeżych i owocowych win czerwonych. Saszetka drożdży wystarczy do przyrządzenia około 25-30 litrów wina. Po rozmieszaniu z niewielką ilością ciepłej wody, gdy zaczną już pracować, dodaje się je do nastawu. Fermentacja rozpoczyna się z reguły po upływie 10 godzin. Do produkcji wina konieczna jest, rzecz jasna, również pożywka.

Warto przeczytać