Samodzielna produkcja wina to spore wyzwanie, ale satysfakcja może być ogromna. Degustacja własnego wina przyniesie nam zapewne sporo radości i powodów do dumy. Zanim jednak przystąpimy do całego procesu, wybierzmy najlepsze z możliwych produktów. Jednym z niezbędnych elementów podczas wytwarzania wina są drożdże winiarskie. Powinno się je dostosować do rodzaju wytwarzanego wina.

Drożdże aktywne Cobra Portero
Cobra Potero to drożdże Saccharomyces cerevisiae przeznaczone do produkcji win słodkich i półsłodkich o dużej mocy i ciężkich. Jedna saszetka posłuży nam do zrobienia od 25 do 30 litrów pysznego wina. Wymagają rozmieszania w ciepłej wodzie. Dopiero, gdy zaczynają pracować dodaje się je do pozostałego nastawu. Fermentacja rozpoczyna się po upływie około 10 godzin. Do wina należy dodać także pożywkę.

Drożdże winiarskie Bayanus G955
To uniwersalne aktywne drożdże winiarskie Saccharomyces cerevisiae bayanus, które możemy z powodzeniem dodać do różnych rodzajów wina. Dedykowane są jednak głównie winom białym lub czerwonym, owocowym i świeżym. Okazują się również pomocne, gdy zachodzi potrzeba restartu wina, czyli wznowienia zatrzymanej fermentacji. Po rozpuszczeniu w ciepłej i osłodzonej wodzie i pozostawieniu na około 20 minut, dodaje się je do nastawu i dokładnie miesza. Warto wspomnieć, że różnica temperatury między drożdżami, a nastawem nie może być wyższa, niż 10 stopni Celsjusza.

Aromatic Cider
To drożdże pochodzące z Francji cechujące się doskonałą zdolnością fermentacji, bez wglądu na temperaturę. Jednak optymalna temperatura fermentacji wynosi 20 stopni Celsjusza. Tolerancja alkoholu w przypadku tych drożdży to 15 %. Nie powodują pienienia podczas procesu fermentacji i charakteryzują się niską produkcją kwasów, a wysoką produkcją gliceryny i aromatów. Zrobimy dzięki nim wino nie tylko o doskonałym smaku, ale i niepowtarzalnym zapachu.

Drożdże aktywne Coobra do miodu pitnego
Jeżeli chcemy wyprodukować miód pitny, musimy posłużyć się specjalnymi drożdżami. Polecamy do tego celu francuskie drożdże aktywne Saccharomyces Cervisie. Zapewniają wysoką aromatyczność oraz niską produkcję kwasów. Pozwalają uniknąć pienienia podczas procesu fermentacji. Fermentują nawet w niskich temperaturach i przy wysokim stężeniu cukru oraz alkoholu. Dla lepszego efektu dodajemy do nich pożywkę winiarską.
 

Warto przeczytać