Powszechnie uważa się, że drożdże piwne, piwowarskie, piekarnicze i spożywcze to jeden i ten sam produkt. Prawda leży jednak nieco gdzie indziej – wszystkie wymienione wyżej rodzaje drożdży powstają na bazie Saccharomyces cerevise, szczepu tzw. grzybków cukierniczych, który posiada wspaniałe substancje odżywcze oraz właściwości rozkładu cukrów wykorzystywane do celów spożywczych. Co zatem odróżnia drożdże piwne od drożdży spożywczych? Co warto o nich wiedzieć? Koniecznie przeczytaj artykuł poniżej!

Właściwości odżywcze Saccharomyces cerevise
Nie od dziś wiadomo, że kilkutygodniowa kuracja drożdżowa to prawdziwy zastrzyk witamin i minerałów dla naszego organizmu – najszybciej dostrzeżemy zmiany na skórze, włosach i paznokciach, drożdże ukoją także układ nerwowy, wzmocnią odporność, a nawet pomogą w odchudzaniu. To za sprawą olbrzymiej zawartości witamin z grupy B, witaminy H, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, oraz minerałów takich jak krzem, chrom, selen, fosfor i żelazo. Dzięki temu od wielu pokoleń chętnie są wykorzystywane zarówno w domowych warunkach, jak i farmaceutyce oraz kosmetyce. Pamiętajmy jednak o tym, że żadna kuracja nie powinna trwać dłużej niż 3 miesiące, następnie trzeba zrobić sobie co najmniej miesięczną przerwę.

Drożdże spożywcze
Drożdże spożywcze są wykorzystywane przez ludzi praktycznie od początku cywilizacji, mówi się, że odkryli je już nasi starożytni potomkowie. Drożdże były stosowane głównie pod postacią napoju regenerującego. Bez problemu można odtworzyć miksturę, wystarczy kupić kostkę drożdży piwnych w sklepie spożywczym (cena waha się od 80 groszy do 1,20 zł), odkroić 1/3 i rozrobić z letnią wodą. Jeśli nie lubicie charakterystycznego smaku i zapachu, warto dodać do tego banana. Drożdże wykorzystuje się na co dzień m. in. w branży piekarniczej, są bowiem niezbędne podczas procesu fermentacji (wytwarzają dwutlenek węgla i alkohol etylowy), dzięki czemu ciasto drożdżowe ma nieco kwaśny smak i porowatą strukturę. Z drożdży spożywczych w kilka minut zrobimy odżywczą maseczkę do twarzy i/lub włosów. Badania naukowe dowodzą też, że drożdże odgrywają istotną rolę w walce z chorobami autoimmunologicznymi, np. Alzhaimerem. W aptekach dostępnych jest wiele preparatów na ich bazie.

Drożdże piwne
Drożdże piwne, podobnie jak drożdże winne są wykorzystywane podczas produkcji alkoholu. Nie znaczy to jednak, że nie możemy ich użyć w podobny sposób, jak drożdże spożywcze. Zasadnicza różnica polega na tym, że drożdży piwnych nie kupimy w sklepie, ale w aptece lub sklepach branżowych. Preparaty z drożdży piwnych dostępne są głównie w formie sproszkowanej, by ułatwić proces fermentacji i nie zaśmiecać cennej mikstury. Najpopularniejsze z nich to drożdże Lewiatan.

Warto przeczytać