Nalewki w naszej kulturze goszczą od wielu pokoleń. Leczniczymi trunkami częstowały nas babcie, próbując pomóc nam w walce z rozmaitymi dolegliwościami. Dzięki nalewkom możemy cieszyć się (wzbogaconym alkoholem) smakiem naszych ulubionych owoców przez cały rok, a nie tylko w szczycie sezonu. Jedną ze zdrowszych i prostszych do zrobienia nalewek jest nalewka z aronii. Dzisiaj porozmawiamy o tym jak ją właściwie zrobić oraz jakie ma właściwości. Serdecznie zapraszamy do poniższego artykułu.

Aronia
Aronia bez wątpienia jest super owocem, a jej sok warto pić przez cały rok. Jej właściwości zdrowotne to prawdziwe antidotum na wiele cywilizacyjnych chorób takich jak nadciśnienie, miażdżyca, choroby oczu, a nawet nowotwory. Owoce aronii zawierają mnóstwo witamin, w tym flawonoidy, witaminę C, B2, B3, E, kwas foliowy i ogromną ilość przeciwutleniaczy. Picie soku z aronii pozytywnie wpływa na naszą odporność i układ nerwowy. Dobra wiadomość jest taka, że aronia polubiła polski klimat i bardzo dobrze rośnie na naszym gruncie. Dzięki czemu nie będziemy musieli płacić grubych pieniędzy na jej zakup. Szczyt sezonu na ten owoc przypada późną jesienią, a jednym ze sposobów na spożytkowanie aronii jest produkcja domowej nalewki. Jak to zrobić?

Lecznicza nalewka z aronii
Do aroniówki, czyli nalewki z aronii potrzebujemy: około 1,5 kilograma owoców aronii, pół kilograma cukru, laskę wanilii, kawałek imbiru, litr 40% wódki i 0,25 litra 96% spirytusu. Już po samych składnikach możemy zobaczyć, że czeka nas prawdziwa bomba witaminowa (i alkoholowa). Jak przegotować aroniówkę? Przede wszystkim upewnij się, że wszystkie owoce są świeże i nie ma pośród nich popsutych lub nadgniłych sztuk. Dokładnie je umyj, odsącz i przełóż na papierowy ręcznik by pozbyć się reszty wody. Następnie usuń wszystkie ogonki i szypułki. Kolejnym krokiem jest przełożenie czystych owoców do przygotowanego wcześniej słoika, dodanie do nich cukru, wanilii i imbiru i zalanie alkoholem. Teraz pozostało Ci tylko odstawienie mikstury w ciepłe i ciemne miejsce na kilka dni (około 7-8 dni). Po tym czasie powinieneś wszystko przecedzić i poprzelewać do butelek, odpowiednio zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy. Wiadomo, im dłużej, tym lepiej i tym większa będzie moc alkoholu. Generalnie większość przepisów zaleca odstawienie mikstury na 6-7 miesięcy, bo dopiero po upływie tego czasu aroniówka zyska prawdziwe właściwości lecznicze. Pamiętaj, by zawsze trzymać alkohol w ciemnym miejscu i właściwej temperaturze - pomimo tego, że się nie zepsuje, nieodpowiednie przechowywanie może pozbawić nalewkę wielu cennych dla naszego zdrowia składników, a pozostawić jedynie walory smakowe i alkohol. Smacznego!

Warto przeczytać