Domowa produkcja alkoholu przynosi wiele radości i satysfakcji, zwłaszcza, jeśli produkt końcowy spełnia nasze wymagania, a jego jakość potwierdzają kolejni goście. Wytwarzanie alkoholu jest procesem złożonym, w którym nie można pominąć żadnego elementu by nie zepsuć całości. Jednym z ważnych punktów podczas domowej produkcji alkoholi jest fermentacja, do której potrzebujemy drożdży. Niby nic trudnego, jeśli robimy wszystko zgodnie z instrukcją. Problemy zaczynają się już w sklepie, bo do wyboru mamy naprawdę sporo preparatów drożdżowych. Który rodzaj da nam najlepszy możliwy smak? Drożdże gorzelnicze! Dziś skupimy się właśnie na nich. Jeśli jesteś zainteresowany, koniecznie przeczytaj artykuł poniżej.

Drożdże
Drożdże są wykorzystywane w wielu branżach z powodzeniem – zaczynając od wyrobów piekarniczych (kto z nas nie lubi drożdżówek), przez produkty kosmetyczne i preparaty farmaceutyczne, dochodząc do branży alkoholowej. Wytworzenie piwa, wina, whiskey czy bimbru bez drożdży byłoby niemożliwe. Trzeba jednak uważać, bo okazuje się, że różne rodzaje alkoholu potrzebują różnego rodzaju drożdży do przeprowadzenia procesu fermentacji. Do czego przydają się drożdże gorzelnicze?

Drożdże gorzelnicze
Ten szczep drożdży doskonale sprawdza się w przemyśle spirytusowym, to znaczy do produkcji mocniejszych trunków – np. bimbru czy spirytusu. Nie sprawdzą się do nalewek i win. Drożdże gorzelnicze bardzo szybko i efektywnie przerabiają cukier na etanol, najszybsze z nich potrafią przefermentować cukier na 12% alkohol nawet w 48 godzin. Po kilku dniach zawartość etanolu wzrasta o kilka procent. Drożdże gorzelnicze świetnie nadają się do wytwarzania mocniejszych alkoholi, ponieważ nie wytwarzają zbyt wiele substancji pobocznych, dzięki czemu łatwiej przeprowadzić proces destylacji bez większych strat. Dlaczego ten typ nie nadaje się do wina? Z tego powodu – drożdże gorzelnicze przefermentują wszystkie substancje zawierające się w zacierze, łącznie z zapachem i smakiem.

Jakoś i ilość?
Producenci drożdży gorzelniczych reklamują je właśnie takimi hasłami. To prawda, że w porównaniu do innych szczepów drożdży, drożdże gorzelnicze działają najszybciej i w stosunku do czasu pracy dają najlepszą jakość i najmniejsze straty podczas produkcji. Trzeba jednak być ostrożnym podczas wyboru producenta, szczególnie jeśli wytwarzasz alkohol w domowych warunkach po raz pierwszy. Nieuczciwy sprzedawca może oferować Ci kiepskiej jakości drożdże, a potem za niepowodzenie w produkcji zrzucić winę na Ciebie (bo jesteś niedoświadczony). Dlatego niekoniecznie warto postawić na najtańsze produkty, ale kierować się raczej opiniami ludzi z branży i certyfikatami. Po pewnym czasie dojdziesz do wprawy i będziesz wiedział, które są najlepsze. Powodzenia!

Warto przeczytać